Ordförandebrev och senaste info om rådande situation

Ny info från fredag 4 april:

Ordförandebrev

Hej Medlem

Det är bara drygt en månad sedan jag skrev det förra ordförandebrevet till dig. Vem kunde ana då att vi skulle drabbas av en allvarlig pandemi som vänder upp och ned på mycket i vardagen. Med en blick ut i omvärlden kan jag konstatera att vi, än så länge, kommit relativt lindrigt undan i Sverige. Strategin från de svenska myndigheterna och den politiska ledningen har varit framgångsrik med en långsam smittspridning även om många drabbats hårt.

Även vi i den svenska golfvärlden har klarat oss ifrån hårda slag. Vi kan fortfarande spela golf även om det finns vissa små inskränkningar i vad vi är vana vid. Mer om det längre ner.

Jag är i grunden optimist och jag har stort förtroende för de som kontinuerligt övervakar vad som sker i samhället och att de vidtar de mått och steg som krävs för att dämpa smittan. Det ligger också ett mycket stort ansvar på varje samhällsmedborgare. Följer vi de råd och regler som gäller för stunden kan vi se tiden an med tillförsikt.

Golfspel? Jodå

Det är fullt möjligt att spela golf. Fysisk aktivitet och frisk luft är nyttigt även i dessa tider. Innan du åker till golfbanan bör du tänka på följande:
• Ha för vana att regelbundet gå in på www.allerumgk.nu. Informationen om läget uppdateras regelbundet.

• Var noga med att följa de allmänna råden om god handhygien, gå bara ut om du är frisk, undvik folksamlingar, hosta och nys i armvecket osv.

• Undvik besök i receptionen. Boka tider själv på nätet. I klubbhuset kan du checka in själv och skriva ut scorekort via den nya självbetjäningsterminalen.

• När vi spelar håller vi lite avstånd mellan varandra.

• Du kommer upptäcka att det inte finns några krattor i bunkrarna. Sanden får rättas till så gott det går med foten eller klubban. Våra greenkeepers gör extrainsatser för att våra bunkerupplevelser ska vara bra även framöver!

• Flaggorna får inte lyftas upp ur hålen på green. Behöver flaggan justeras ska du ha handske på.

• Shopen och restaurangen är öppna. Maten är som vanligt toppen. Den nya given med take away har blivit mycket uppskattad.

Trots de tuffa omständigheterna ska vi förstås fortsätta med golfspelandet. Man kan ha mycket kul även om vi är minst 2 meter från varandra.

Har du synpunkter på verksamheten och anläggningen är du alltid välkommen att ”haffa” mig när vi ses eller kontakta mig på annat sätt. T.ex. e-post till matz.svensson@telia.com

Matz

Ordf Allerum Golfklubb

Stopp för all tävlingsverksamhet

Under fredagseftermiddagen (3 april) kom Svenska Golfförbundet (SGF) ut med nya riktlinjer och bestämmelser för tävlingsspel i Sverige under rådande COIVD-19 situation.

SGF skriver:

1. Inga förbundstävlingar till och med 30 juni 2020

Förbundstävlingar där SGF eller GDF är ansvarig golforganisation ska inte arrangeras under tiden 30 mars – 30 juni 2020. För tiden därefter gäller att SGF och GDF ska fatta nytt beslut senast en månad innan tävlingen är planerad att genomföras.

2. Rekommendation att skjuta upp all tävlingsverksamhet i Golfsverige

SGF:s skarpa rekommendation till GDF och golfklubbarna är att folkhälsan – och golfens ansvar att motverka smittspridningen – ska stå i fokus och att GDF och golfklubbarna ska följa Folkhälsomyndighetens allmänna råd att tills vidare skjuta upp all tävlingsverksamhet, men inte sällskapsspel (träning). Rekommendationen träder i kraft måndag 6 april.

Bakgrund till beslutet

Beslutet är fattat av SGF i samråd med PGA, baserat på Folkhälsomyndighetens uppdaterade allmänna råd gällande Covid-19, publicerade 1 april. På sid 4 står bland annat följande råd för idrotten:

– Undvika närkontakt mellan idrottsutövare

– Om möjligt hålla träningar och andra idrottsaktiviteter utomhus

Skjuta upp matcher, tävlingar och cuper

– Begränsa antalet åskådare och undvika trängsel

– Undvika onödiga resor i samband med idrottsutövande

Idrottens ansvar för minskad smittspridning

Riksidrottsförbundet (RF) har utifrån FHM:s allmänna råd kommit med förtydliganden gällande riktlinjer för idrottsverksamhet. Golfen behöver nu, som ett av 72 specialidrottsförbund inom RF, ta ansvar för att följa dessa råd och riktlinjer, och stå enade tillsammans med övriga idrottsrörelsen. – ”Vi förväntar oss att idrottsrörelsen precis som tidigare följer regeringens förbud och Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det är förstås tråkigt att idrottens tävlingsverksamhet skjuts upp men det är viktigare att minska smittspridningen och rädda sjukvården från överbelastning än att vi får tävla”, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Hur påverkar detta oss på Allerum?

Dam- och herrgolf
Våra dam- och herrgolfer på tisdagar och onsdagar påverkas givetvis av detta. Beslut är fattat att ställa in nästa veckas planerade startomgångar, men respektive kommitté ska samlas för att komma fram till hur alternativa verksamheter ska kunna formas för säsongen.

Sällskapsspel och träning är fortfarande möjligt!
Sällskapsspel är fortfarande tillåtet i Sverige, under vissa begränsningar. Golf är en utomhussport med liten risk för smittspridning och myndigheterna råder dessutom alla till fortsatt aktivitet och rörelse.

Följer vi alla de råd och riktlinjer som Folkhälsomyndigheten och SGF sätter upp så ska vi säkert få fortsätta njuta av vår underbara sport genom denna tuffa period.
Önskar du läsa mer kring bakgrunden för besluten så finns mer information på SGF hemsidan under: https://golf.se/for-klubben/radgivning/Corona-riktlinjer-for-klubbar/

Seriespel
Alla herr- och damseriespel tom den 30/6 är inställda. Skånes Golfförbund ser över möjligheten att spela dessa vid senare tillfälle under hösten men risken är stor att säsongens serier blir avkortade.

Vi hoppas att situationen förbättras under våren och försommaren så att tävlingsförbudet kan upphöra efter den 30/6. Vi planerar för Golfvecka (v 28) och för andra singel-, par- och lagtävlingar under senare delen av sommaren och hösten, men detta återkommer vi till så snart vi har mer att berätta.

Incheckning

Vi undviker större folksamlingar inne i klubbhuset. Låt endast en person i bollen checka in i receptionen och välj som vi skrivit ovan gärna den nya terminalen i korridoren som ett alternativ. I bokningsapparna finns även möjlighet till incheckning och det finns många digitala scorekortsfunktioner för att undvika papperskorten.

Vid kö, håll två meters avstånd till alla andra personer.

Restaurangen

Välkomna!
Besök gärna restaurangen, men håll avstånd till varandra. Sprid gärna ut er i hela lokalen.
För de som önskar erbjuds dagens lunch till avhämtning för 85 kr och även gårdagens lunch (levereras kall) för 50 kr. Sedan ett par veckor tillbaka kommer vi också ut med matlådorna till parkeringen för leverans till de som vill undvika att gå in i klubbhuset.

Påskbrunchen anpassas
Under Långfredag, Påskdagen och Annandag Påsk erbjuds påskbrunch. Denna buffé för 260 kr per person anpassas givetvis till rådande situation och serveringspersonal kommer att servera gästerna för att undvika att var och en tar i tallrikar och fat. Påskbuffén finns även som catering, läs mer här.

Medlemsrabatt
Från och med nu erbjuds alla fulltids- och vardagsmedlemmar 10 % på all mat (dagens och À la carte) i restaurangen. Uppge detta innan betalning för att erhålla reducerat pris.
Alla, oavsett medlemskategori eller medlemskap i föreningen, kan fortsättningsvis också köpa VIP-kort – ett förladdat kort med valfritt saldo, för att erhålla 10 % på all mat. VIP-kort och medlemsrabatten kan dock ej kombineras med varandra. (Vid köp av VIP-kort tillkommer en kortavgift på 50 kr vid första laddningstillfället).

Kontantfritt i kiosken
Framöver gäller endast Swish-betalning i kiosken för att vi ska undvika kontanthantering där. Saknas Swish kan betalningslapparna fyllas i för att sedan betalas i receptionen eller restaurangen. Inom kort kan även kioskskulder betalas i terminalen. Sedan säsongsstart är också kiosken kameraövervakad.

Öppettider
Vi håller generellt öppet 9-15 just nu och ökar upp tiderna allt eftersom. På Påskafton håller vi däremot helt stängt. Kiosken håller öppet under hela påskhelgen. 

"Tillfälliga lokala regler" som gäller allt spel på anläggningen tills vidare

Flaggstången
Lämna flaggstången kvar i hålet hela tiden. Om flaggstången måste vidröras för att centreras i hålet ska spelaren använda handske.

Bunkrar
Krattor har tagits bort från banan vilket betyder det att bunkrar inte kommer vara lika jämna som när det finns krattor på banan. Spelare uppmanas jämna ut bunkrar med sin fot eller en klubba.

Handicapgrundande 
Beslutet från Regelkommittén är att ronder spelade enligt ovanstående rekommendationer med svenskt klargörande är giltiga som handicapronder.

Kommentarer