Vänliga hälsningar från våra greenkeepers

En sommar utan regn är inte optimalt för en golfbana, men sällan får vi höra så mycket positivt som nu! Här följer lite kort information om vad som händer på banan under närmaste månaden och hur du kan hjälpa oss hålla den i gott skick!

Vi påminner er om att laga nedslagsmärkena på green- både ditt eget och någon annans! Längst ner hittar du länkar på mer detaljerad information som gäller generellt.

Vi väntar mycket spel under augusti med både medlemmar som njuter av sensommarsemestern och deras gäster, samt tävlingarna Augustislaget, Skåneserien Damer, Nationell Damdag och inte minst LETAS-tävlingen Turfman Allerum Open den 30/8-1/9 då vi tar emot ett internationellt startfält på 132 damspelare som gör upp om 35 000 Euro.

Eftersom regn varit en bristvara under hela sommaren så är banan mycket utsatt och för att undvika att stressa greenerna, vilket kan orsaka skador och sjukdomar, är skötselprogrammet att de klipps varannan dag och vältas varannan.

Håll tempot och släpp igenom! Vi uppmanar till raskt spel på våra banor, utan att stressa förstås. Snabbare parti som spelar bakom har rätt att gå igenom och vid stopp i kiosken skall bakomvarande bollar släppas igenom om de inte vill ta en paus. Visa respekt för varandra!

Sen gäller det fimpar och smuspåsar... Kom igen här till er som slänger dessa på banan! Det är torrt i marken och stora risker för bränder överallt. Röker ni - fine - men ta era fimpar med er hem igen! Och ni som snusar - samma sak här - ta era smuspåsar med er hem! Skräpa inte ner vår bana eller anläggning. Sopstationer finns placerade mellan rangen och övningsområdet (bakom paviljongen), vid klubbhuset, vid kiosken och efter hål 10.

Arbetet med att plocka sten i bunkrarna är ständigt pågående och även dessa påverkas mycket av torkan. Även sanden behöver vatten för att ligga på plats och många upplever dem som ”flyktiga” just med anledning av bristen på regn. Vi uppmanar alla bunkerbesökare att kratta ordentligt efter sig och att placera krattorna rätt efter besök – dvs med skaftet vinkelrätt mot spelriktningen. Se bild!

Teemarkeringarna flyttas runt på teeboxarna för att fördela slitaget och spara de ytor som är avsedda för tävlingarna. Ibland är de framflyttade- och ibland bak – från sina ordinarie placeringar.

Under LETAS-veckan kommer banan spelas drygt 5600 meter lång och ytor på både 54, 57 och 60 kommer användas. Dagarna före tävlingen kommer markeringar i fairway sprayas för att markera avstånd till den specialbanguide som ritas för touren.

Greenerna vattnas varje kväll och natt med bevattningssystemet och går igång kring kl. 21.30 för att hinna med hela området innan morgonspelet kommer igång. Det är ett litet pyssel att få ihop eftersom det är mycket spel både sena kvällar och tidiga mornar. Även tee vattnas och både de och greenerna stödvattnas för hand vid behov. Hade vi haft obegränsat med vattenresurser så hade även fairway vattnats, men tyvärr är så inte fallet och vi måste hushålla med det som finns.

Slutligen vill vi meddela att vårt greenkeepingteam med Peter, Bengt & Anders i spetsen är mycket glada och tacksamma för all fin respons de får när de arbetar och att många av er uppmärksammar deras jobb med att göra banan fin för er skull trots de svåra väderförhållandena. Fortsätt signalera tydligt och kommunicera när ni spelar på ett hål där de arbetar. Tänk på att det inte alltid är lätt att höra när någon ropar ”Fore” när vinden står på!