Aktuell banstatus

Uppdaterat lördag 25 november

Parkbanan - ÖPPEN - Vid frost eller snö gäller vintergreener
Ängsbanan - STÄNGD FÖR SÄSONGEN
Driving range och övningsområden - ÖPPNA

Golfbilar eller andra fordon tillåts ej. 


Lokal Regel E-12 - Slagmatta vid vinterspel

”När en spelares boll ligger på en del av spelfältet som klippts till fairwayhöjd eller lägre och en putter inte används för slaget, måste spelaren ta lättnad utan plikt genom att lyfta den ursprungliga bollen och placera den ursprungliga bollen eller en annan boll på en slagmatta och spela den därifrån. Slagmattan måste placeras ovanpå den plats där bollen blev liggande.

Om en boll, när den placerats, rullar av slagmattan måste spelaren försöka placera den en andra gång. Om bollen återigen inte stannar kvar på slagmattan, måste slagmattan flyttas till närmaste plats, inte närmare hålet, där bollen blir liggande i vila på slagmattan när den placerats.

Om en boll på slagmattan oavsiktligt rubbas innan ett slag slås, blir det ingen plikt och bollen måste återplaceras på slagmattan. Om en peg används för att fästa slagmattan i marken, får bollen inte placeras på peggen.

Plikt för att spela boll från fel plats i strid med lokal regel: allmän plikt enligt Regel 14.7a.”


  • Dricksvatten kan fyllas utanför omklädningsrummet, bakom glasskiosken vid driving rangen, i klubbhuset och vid kiosken efter hål 9, Ängsbanan.
  • Kom ihåg att laga nedslagsmärken och kratta efter bunkerbesök.
  • Golfbil får framföras. Bil får endast köras på gångvägar, klippta vägar och på fairway.

Vid dimma
Vid dimma skjuts alla starttider framåt. Från receptionens sida gör vi allt vad vi kan för att underlätta förseningen genom att sätta samman tvåbollar till tre- och fyrbollar. Sikten måste vara minst 250 meter för att spel ska vara OK. 

Vid frost (uppdaterat 25 november)
Nu när vi haft ett antal frostnätter är spel vid frost OK. Dock gäller då vintergreener.

I början på hösten och på våren, innan gräset dött är frosten ”extra farlig”. Eftersom gräset då innehåller klorofyll bryts det sönder om det beträds vid frost. Skadorna blir bestående och därför får inga gräsytor beträdas förrän frosten försvunnit.


Vid åska och blixt
Om det föreligger risk för blixtnedslag ska spelet avbrytas omedelbart. Vid tävling kan deltagarna förvänta sig en signal från tävlingsledningen, men när det är "vanligt" sällskapsspel eller om spelare upplever obehag så kan spelaren själv ta beslut om avbrott i spelet. Det är viktigt att vara försiktig och spelet ska brytas när det föreligger minsta risk. Chansa inte på att det snabbt ska gå över. Gällande att avbryta spelet på grund av fara se Regel 5.7b (1).

Ersättning för betald greenfee vid åskavbrott/kraftigt skyfall. Om du är gäst och har erlagt greenfee på Ängsbanan eller Parkbanan gäller följande:
1. I första hand gäller att återuppta spelet när faran är över på den plats avbrottet gjordes. 
2. Om rond ej påbörjats och inte kan fullföljas under samma dag: Greenfeecheck med samma värde som erlagts erbjuds. Kort-/kontant betalning återbetalas ej.
3. Om 1-4 hål av 18 hål spelats (eller 1-3 hål av 9) erbjuds greenfeecheck med samma värde som erlagts. Kort/kontantbetalning återbetalas ej.
4. Om 5-14 hål av 18 hål spelats (eller 4-6 hål av 9) erbjuds 50 % rabatt vid spel vid senare tillfälle. 

Evakueringsplan vid åska


 

27 hål att spela

Allerum Golfklubb är en av nordvästra Skånes större golfanläggningar. Här finns möjlighet att både spela och träna golf - även utan Grönt Kort eller Golf-ID.

Ängsbanan - 18 hål

Ängsbanan är anläggningens 18-hålsbana som byggdes mellan 1992 och 1995. När klubben var nystartad spelades banan över 9 hål, dagens hål 5-13. På den tiden var många av klubbens medlemmar relativt nyetablerade golfspelare som slog både hit och dit. Vackra sensommarkvällar sommaren -93 och 94 kunde bolletare göra omfattande fynd av vita, men också gula, rosa och orangefärgade bollar, bland annat i stengärdsgården till höger om femmans främre tee, och till höger innan Flickornas damm på hål 9. Allt eftersom banan blev äldre och klubbens medlemmar lärde sig slå både längre och rakare förändrades spelbeteendet vilket också gjorde att bolletarna fick se sig om efter nya guldgruvor. Hans Fock stod för designen på 18 hålsbanan som 2010 fick namnet Ängsbanan. Golfbanan i Allerum blev den sista som Hans utformade, innan hans bortgång 2000. Ängsbanan är populär bland både nybörjare och elitspelare och kan göras riktigt utmanande från bakre tee 63, men också lite lättare från främre, 48. Totalt finns sex olika längder som kan anpassas efter väder, vind, slaglängd eller humör!

Hållbar och säker golf

Vår bana får ofta beröm för sin fina layout och spelstrategi. Det är förhållandevis kort mellan hålen och det uppfattas som lätt att hitta rätt, samtidigt som spelet på ett hål inte bör påverkas av spel på ett annat. Därför möts du av få skyltar med förmaningar eller riktningar. Vi tillämpar däremot Säker Golf, vilket innebär att banarbetare alltid har företräde och att kommunikationen mellan dem och spelare alltid ska vara tydlig och vänlig. Anläggningen har också mottagit Svenska Golfförbundets Miljödiplom. Vi strävar efter att hålla vår bana hållbar i lång framtid, och tillämpar bla. källsortering. Av den enkla anledningen ber vi spelare att ta med sig sitt avfall till närmast miljöstation.

Parkbanan - 9 hål Pay & Play

2001 öppnade Parkbanan, en kompletterande 9-hålsbana med par 36. Banan är sedan dess öppen för alla, s.k Pay & Play och är enligt många en av Sveriges finaste Pay & Play-banor. Ritningarna och utformning gjordes av Pelle Weimenhög. Parkbanan kan spelas från två längder och överraskar ofta förstagångsbesökaren med att vara ”en riktig golfbana” med två par fem-hål, fem par fyra-hål och två par tre-hål i vackert parklandskap inhägnat av trädridåer och gamla stengärdsgårdar.

Möjlighet att träna

Anläggningen har en stor driving range med möjlighet att träna från både matta och gräs, ett generöst övningsområde anpassat till både wedge- chip- och bunkerträning och tre puttinggreener. 
Polletter och pollettkort finns att köpa i shopen, enstaka polletter går också att köpa i receptionen och betalkort (Visa, Mastercard) går att använda direkt i automaten - perfekt utanför våra öppettider!

Klädsel

Vi anser oss ha en modern syn på klädsel på golfbanan. Den ska givetvis vara välvårdad och hel, men vi accepterar jeans och t-shirts om dessa är just välvårdade och fria från opassande tryck eller budskap. Sol- och brottarlinne, korta idrottsshorts, träningsoveraller eller mysbyxor etc är dock opassande och inte tillåtet. Keps och huvudbonader får självklart användas, men vi ber er ta dessa av er när ni stiger in i klubbhuset eller restaurangen.