Aktuell banstatus

Aktuellt 2 maj

Uppdaterat 2 maj

  • Från tisdag 2 maj pågår ett bunkerarbete där kanterna skärs. Arbetet börjar på Ängsbanan. Spela varsamt på hål där arbete pågår! Kommunicera tydligt med banarbetarna så att de vet att bollar passerar dem! Under början på veckan kommer också greenerna vertikalskäras.
  • Förbud att beträda frostbelagda gräsytor på hela anläggningen. Det gäller alltså även uppvärmning eller träning på övningsytor tills att frosten släppt.
  • Utgång till Ängsbanans hål 1 görs via grusgången som normalt används in från 18:e green, dvs mellan puttinggreen och husvagnsparkering. Detta med anledning av byggnation och renovering på framsidan av klubbhuset och att byggområdet ej ska beträdas.
  • Dricksvatten kan endast fyllas på inomhus. 
  • Kom ihåg att laga nedslagsmärken och kratta efter bunkerbesök.
  • Golfbil får framföras. Bil får endast köras på gångvägar, klippta vägar och på fairway.

Tillfällig lokal regel:

Lägesförbättring - en klubblängd

När en spelares boll ligger på någon del av spelfältet som klippts till fairwayhöjd eller lägre får spelaren ta lättnad en gång utan plikt genom att placera den ursprungliga bollen eller en annan boll i och spela den från detta lättnadsområde:

a)      Referenspunkt: Den ursprungliga bollens läge.

b)      Lättnadsområdets storlek mätt från referenspunkten: 1 klubblängd från referenspunkten med dessa begränsningar:

c)      Begränsningar för lättnadsområde:
a. Får inte vara närmare hålet än referenspunkten och
b. Måste vara på spelfältet.

d)      När en spelare fortsätter enligt denna lokala regel måste spelaren välja en punkt att placera bollen på och använda proceduren för att återplacera en boll enligt Reglerna 14.2b(2) och 14.2e. Plikt för att spela en boll från fel plats i strid med lokal regel:  Allmän plikt enligt Regel 14.7a


 

27 hål att spela

Allerum Golfklubb är en av nordvästra Skånes större golfanläggningar. Här finns möjlighet att både spela och träna golf - även utan Grönt Kort eller Golf-ID.

Ängsbanan - 18 hål

Ängsbanan är anläggningens 18-hålsbana som byggdes mellan 1992 och 1995. När klubben var nystartad spelades banan över 9 hål, dagens hål 5-13. På den tiden var många av klubbens medlemmar relativt nyetablerade golfspelare som slog både hit och dit. Vackra sensommarkvällar sommaren -93 och 94 kunde bolletare göra omfattande fynd av vita, men också gula, rosa och orangefärgade bollar, bland annat i stengärdsgården till höger om femmans främre tee, och till höger innan Flickornas damm på hål 9. Allt eftersom banan blev äldre och klubbens medlemmar lärde sig slå både längre och rakare förändrades spelbeteendet vilket också gjorde att bolletarna fick se sig om efter nya guldgruvor. Hans Fock stod för designen på 18 hålsbanan som 2010 fick namnet Ängsbanan. Golfbanan i Allerum blev den sista som Hans utformade, innan hans bortgång 2000. Ängsbanan är populär bland både nybörjare och elitspelare och kan göras riktigt utmanande från bakre tee 63, men också lite lättare från främre, 48. Totalt finns sex olika längder som kan anpassas efter väder, vind, slaglängd eller humör!

Hållbar och säker golf

Vår bana får ofta beröm för sin fina layout och spelstrategi. Det är förhållandevis kort mellan hålen och det uppfattas som lätt att hitta rätt, samtidigt som spelet på ett hål inte bör påverkas av spel på ett annat. Därför möts du av få skyltar med förmaningar eller riktningar. Vi tillämpar däremot Säker Golf, vilket innebär att banarbetare alltid har företräde och att kommunikationen mellan dem och spelare alltid ska vara tydlig och vänlig. Anläggningen har också mottagit Svenska Golfförbundets Miljödiplom. Vi strävar efter att hålla vår bana hållbar i lång framtid, och tillämpar bla. källsortering. Av den enkla anledningen ber vi spelare att ta med sig sitt avfall till närmast miljöstation.

Parkbanan - 9 hål Pay & Play

2001 öppnade Parkbanan, en kompletterande 9-hålsbana med par 36. Banan är sedan dess öppen för alla, s.k Pay & Play och är enligt många en av Sveriges finaste Pay & Play-banor. Ritningarna och utformning gjordes av Pelle Weimenhög. Parkbanan kan spelas från två längder och överraskar ofta förstagångsbesökaren med att vara ”en riktig golfbana” med två par fem-hål, fem par fyra-hål och två par tre-hål i vackert parklandskap inhägnat av trädridåer och gamla stengärdsgårdar.

Möjlighet att träna

Anläggningen har en stor driving range med möjlighet att träna från både matta och gräs, ett generöst övningsområde anpassat till både wedge- chip- och bunkerträning och tre puttinggreener. 
Polletter och pollettkort finns att köpa i shopen, enstaka polletter går också att köpa i receptionen och betalkort (Visa, Mastercard) går att använda direkt i automaten - perfekt utanför våra öppettider!

Klädsel

Vi anser oss ha en modern syn på klädsel på golfbanan. Den ska givetvis vara välvårdad och hel, men vi accepterar jeans och t-shirts om dessa är just välvårdade och fria från opassande tryck eller budskap. Sol- och brottarlinne, korta idrottsshorts, träningsoveraller eller mysbyxor etc är dock opassande och inte tillåtet. Keps och huvudbonader får självklart användas, men vi ber er ta dessa av er när ni stiger in i klubbhuset eller restaurangen.